volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter tell a friend rss feed rubriek

IK HOU WEL VAN EEN BEETJE DRAMA

Het aanbod aan tv-programma’s en -zenders is groot. En toch kan ik, als ik zin heb om iets te bekijken, niks vinden.

Niks leuks in ieder geval. De kunst is om op het goede moment de leuke programma’s te vinden. Daarom is het handig als zenders zich in een bepaald genre of soort programma’s gespecialiseerd hebben.

Goede Britse dramaseries

Toen ik de reclame voor BBC First zag, dacht ik daarom meteen: dát is een zender voor mij. Goede Britse (historische) dramaseries zoals Wolf Hall bijvoorbeeld, naar de gelijknamige bestseller van Hilary Mantel. Een serie die zich afspeelt in de tijd van Hendrik VIII aan het hof van de Tudors. Maar ook spannende series als Silent Witness en The Musketeers, een verfilming van het klassieke verhaal van de drie musketiers. Allemaal verzameld op één zender. Hou je ook van goede dramaseries?

Bekijk kijk dan hier het hele aanbod. BBC First is nu te zien bij KPN kanaal 23.

 

- advertorial -

 

ZO KRIJG JE KORTING OP EEN DAGJE UIT OF VAKANTIE

De zomer komt er aan. Lekker veel vrije dagen, vakanties. Ideaal om er een dagje op uit te gaan met het hele gezin.

Pakjes drinken voor onderweg

Natuurlijk neem je wat lekkers en pakjes drinken mee voor onderweg. Bijvoorbeeld die handige pakjes van Capri-Sun Orange, Red fruits of Multivitamin met die rietjes. Die zijn niet alleen makkelijk om mee te nemen, tot 31 augustus krijg je bij een 10-pack ook een kortingscode. Daarmee krijg je:  

- € 7,50 korting op een ticket voor één van de Plopsa parken, óf
- tot € 50 korting op een Roompot vakantie (bovenop alle andere korting)

Handig om te weten

Je mag zo vaak meedoen als je actiecodes hebt. Er is geen maximum. De actie duurt tot 31 augustus 2015. Na het aanvragen van een kortingscode maak je automatisch kans om een gratis Roompot vakantie t.w.v. 400 euro te winnen.

Hoe krijg je die korting?

Koop een actieverpakking van Capri-Sun. Ga naar www.capri-sun.nl. Vul de code op de zijkant van het pak in met je gegevens. Je ontvangt je kortingscode dan per mail.

- advertorial -
- advertorial -- advertorial -

 

 

Aangepast zoeken
 

algemeen

alle onderwerpen

alle rubrieken

forum

zoeken op rubriek

nieuwsbrief

rss

prijsvragen

meest gelezen

1.

lees je maandhoroscoop

2.

de slechte eigenschappen van een sterrenbeeld

3.

wie past bij wie

4.

leren mediteren

5.

jaarhoroscopen 2014

laatste recensies

Boeddha Tweets
Lori Deschene

Qigong lifestyle
Patricia van Walstijn

Puur yoga
Robert Butera

Yoga helpt
Tara Styles

Het subtiele lichaamDe gelukkige boeddha
Thomas Bien

lees verder

nieuwste artikelen rubriek

 

 

 

 

Samhain - Halloween

31 oktober – 1 november

Samhain (spreek je uit als: Sowien) beter bekend als Halloween

 

Gelukkig nieuwjaar

Halloween is een van de oudste feesten. Het wordt al duizenden jaren gevierd. Halloween, zoals wij dat nu kennen, is ontstaan uit meerdere feesten, die gevierd werden door verschillende culturen. Het zijn vooral de feesten Samhain, Pomona (pompoenfeest), Allerheiligen en Allerzielen die uitgegroeid zijn tot Halloween.

 

Natuur en Zonnegod

Honderden jaren geleden leefden de Kelten in Engeland en in het noorden van Frankrijk. Zij aanbaden de natuur en hadden vele goden, met als favoriet de zonnegod. Het was deze god die hun werk- en rusttijden regelde en voor een mooie natuur en een geslaagde oogst zorgde.

 

 

Nieuwjaar voor de Kelten

De Kelten vierden hun nieuwjaar, Samhain genoemd, op 1 november. Dit feest markeerde het einde van het seizoen van de zon en het begin van het donkere en koude seizoen. De Kelten geloofden dat gedurende de winter, de zon gevangen gehouden werd door Samhain, de koning van de doden en tevens god van de kou.

Op de avond voor hun nieuwe jaar, dus op 31 oktober, verzamelde Samhain de geesten van alle doden om de god van de zon gevangen te nemen. Deze geesten manifesteerden zich in de vorm van dieren. Om de geesten in verwarring te brengen en zo hun zonnegod te beschermen, verkleedden de Kelten zich in dierenhuiden en droegen ze dierenkoppen op hun hoofd. Dit feest is volgens sommige bronnen de eigenlijke oorsprong van Halloween.

Pomona

In de eerste eeuw na Christus bezetten de Romeinen Engeland. Een overheersing die enkele eeuwen zou duren. Zij introduceerden hun feest Pomona, genaamd naar hun godin van het fruit en de tuinen. Dit feest werd eveneens omstreeks 1 november gevierd en de rituelen ervan mengden zich met die van de Kelten, waardoor er een gezamenlijk herfstfeest ontstond. In deze tijd werd ook de pompoen geïntroduceerd.

 

Allerheiligen en Allerzielen

De volgende invloed kwam met de verspreiding van het christelijke geloof. In het jaar 835 riep paus Gregorius IV van de rooms-katholieke kerk 1 november uit tot een gedenkdag ter ere van alle heiligen, in Nederland Allerheiligen genaamd, in Engeland All Hallows of Hallowmas.

Jaren later riep de kerk, 2 november uit tot een gedenkdag ter ere van de overledenen. Deze dag werd Allerzielen genoemd en werd gevierd met vuurstapels, en parades van mensen, verkleed als heilige, engel of duivel.

Allerheiligen en Allerzielen zijn de dagen waarop in de Rooms-
Katholieke kerk wordt stilgestaan bij de thema's sterfelijkheid, dood en laatste oordeel.

Door de Reformatie werden deze feesten in de zestiende eeuw afgeschaft, omdat ze in strijd waren met de Protestantse leer. In Engeland leefde deze feesten wel voort en vandaar uit hebben ze zich dan ook verder verspreid.

 

Halloween

Naarmate de tijd verstreek, vermengden de gebruiken van de verschillende feesten zich. Zoals elk feest ondergingen ook het Halloweenfeest in de loop der tijd voortdurend veranderingen. De avond die de Engelsen aanvankelijk All Hallow's Eve noemden, verbasterde tot Hallowe'en, en tot slot tot Halloween, dat wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen.

 

Griezelen

Sinds de jaren tachtig is de populariteit van het feest ook bij volwassenen toegenomen. Bovendien is er een stijgende belangstelling voor de aankleding en versiering van feest en feestgangers waarneembaar die haar inspiratie vindt in zo groot mogelijke griezeligheid.

 

Commercieel?

Vanuit Amerika heeft Halloween zich de laatste decennia over heel West-Europa verspreid, vooral onder invloed van griezelfilms, televisieseries en de commercie. Daarbij wordt de (vermeende) heidense achtergrond sterk benadrukt. Er wordt ingespeeld op een toenemende ontvankelijkheid van het publiek voor magie en New-Age.

 

Samhain

Samhain is de laatste van de acht jaarfeesten. Het is het laatste oogstfeest en tevens een feest om overledenen te eren. In deze nacht is de grens tussen de wereld van de levenden en de doden het kleinst, dus deze nacht is erg geschikt voor divinatie, channeling en seances.

De naam Samhain is van Ierse oorsprong en werd na verloop van tijd door immigranten meegevoerd naar Schotland. Samhain kan worden vertaald als ‘eind van de zomer’. In Wales werd het feest ‘Calan Gaeaf’ genoemd, wat vertaald kan worden als ‘de eerste winterdag’

 

Nieuwjaar

Wetenschappers zijn het erover eens dat Samhain bij de Kelten het begin van het nieuwe jaar inluidde. Ook door een groot aantal heksen en paganisten wordt Samhain beschouwd als nieuwjaar. Dit houdt o.a. verband met de cycli van het leven en de seizoenen. Vruchten zijn afgestorven en planten en bomen hebben hun zaden verspreid. Met

 

Winter is rustperiode

Samhain gaat de aarde een rustperiode tegemoet: de winter. Tijdens deze periode kan zij zich voorbereiden op een nieuw begin: het voorjaar waarin de natuur opnieuw zal opleven. Voor wat betreft het eigen leven is Samhain dan ook bij uitstek geschikt om terug te kijken naar het afgelopen jaar, oude dingen ‘los te laten’ en voorbereidingen te treffen voor het begin van nieuwe dingen.

 

Hekserij

In de hekserij is Samhain een periode van het jaar waarin de doden herdacht worden. Vaak wordt het feest gevierd met een maaltijd. Voor dierbare overledenen worden extra borden op tafel gezet met voedsel waar zij tijdens hun leven erg van hielden. Ook worden wel foto’s van overledenen in de ruimte of op het altaar geplaatst. Heksen geloven dat de sluier tussen de wereld van de levenden en het dodenrijk met Samhain erg dun is. De deur van de onderwereld staat op een kier, waardoor het contact met overledenen gemakkelijker tot stand kan komen. Er worden door heksen brandende kaarsen voor de ramen gezet om dierbare overledenen te laten weten waar zij zich bevinden. In de wicca wordt Samhain beschouwd als het moment waarop de zonnegod Lugh, die tijdens Lughnasad (Lammas) geofferd werd, aankomt in het dodenrijk.

 

meer lezen

 

HalloweenHalloween
J. Vallon

In de nacht van 31 oktober naar 1 november komen de geesten tot leven. Spoken, heksen en andere wezens uit de andere wereld komen van alle kanten. Ontdek de geheimen van dit feest, dat uit Amerika, maar eigenlijk uit Ierland is overgewaaid. Met tips voor feestelijke gruwelijkheden.
 


lees ook

 

halloween - deel 2

heksen overzicht

heksen, vroeger en nu

Hildegard von Bingen

het labyrint

levenshandleiding

liefdesmagie

paganisme

Tips, opmerkingen, commentaar of iets toe te voegen?

blz 0 van 0
Klik hier om een bericht toe te voegen
Er zijn op dit moment 0 berichten.