volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter tell a friend rss feed rubriek

 

AFSCHEID NEMEN OP JE EIGEN MANIER

Wie houdt er nu van afscheid nemen? Niemand volgens mij. Tijdelijk afscheid nemen is al moeilijk en vervelend. Als iemand op reis gaat of gaat emigreren bijvoorbeeld. Maar voorgoed afscheid nemen van iemand of van je eigen leven is nog veel moeilijker.

Ongemakkelijk

Veruit de meeste mensen vinden het ongemakkelijk om over hun eigen dood en afscheid na te denken. Ik ook. Maar je kan nu heel makkelijk je (muziek)wensen online vastleggen.

Lees hier hoe

 

Aangepast zoeken
 

algemeen

alle onderwerpen

alle rubrieken

forum

zoeken op rubriek

nieuwsbrief

rss

prijsvragen

meest gelezen

1.

lees je maandhoroscoop

2.

de slechte eigenschappen van een sterrenbeeld

3.

wie past bij wie

4.

leren mediteren

5.

jaarhoroscopen 2014

laatste recensies

Boeddha Tweets
Lori Deschene

Qigong lifestyle
Patricia van Walstijn

Puur yoga
Robert Butera

Yoga helpt
Tara Styles

Het subtiele lichaamDe gelukkige boeddha
Thomas Bien

lees verder

nieuwste artikelen rubriek

 

 

 

 

Samhain - Halloween

31 oktober – 1 november

Samhain (spreek je uit als: Sowien) beter bekend als Halloween

 

Gelukkig nieuwjaar

Halloween is een van de oudste feesten. Het wordt al duizenden jaren gevierd. Halloween, zoals wij dat nu kennen, is ontstaan uit meerdere feesten, die gevierd werden door verschillende culturen. Het zijn vooral de feesten Samhain, Pomona (pompoenfeest), Allerheiligen en Allerzielen die uitgegroeid zijn tot Halloween.

 

Natuur en Zonnegod

Honderden jaren geleden leefden de Kelten in Engeland en in het noorden van Frankrijk. Zij aanbaden de natuur en hadden vele goden, met als favoriet de zonnegod. Het was deze god die hun werk- en rusttijden regelde en voor een mooie natuur en een geslaagde oogst zorgde.

 

 

Nieuwjaar voor de Kelten

De Kelten vierden hun nieuwjaar, Samhain genoemd, op 1 november. Dit feest markeerde het einde van het seizoen van de zon en het begin van het donkere en koude seizoen. De Kelten geloofden dat gedurende de winter, de zon gevangen gehouden werd door Samhain, de koning van de doden en tevens god van de kou.

Op de avond voor hun nieuwe jaar, dus op 31 oktober, verzamelde Samhain de geesten van alle doden om de god van de zon gevangen te nemen. Deze geesten manifesteerden zich in de vorm van dieren. Om de geesten in verwarring te brengen en zo hun zonnegod te beschermen, verkleedden de Kelten zich in dierenhuiden en droegen ze dierenkoppen op hun hoofd. Dit feest is volgens sommige bronnen de eigenlijke oorsprong van Halloween.

Pomona

In de eerste eeuw na Christus bezetten de Romeinen Engeland. Een overheersing die enkele eeuwen zou duren. Zij introduceerden hun feest Pomona, genaamd naar hun godin van het fruit en de tuinen. Dit feest werd eveneens omstreeks 1 november gevierd en de rituelen ervan mengden zich met die van de Kelten, waardoor er een gezamenlijk herfstfeest ontstond. In deze tijd werd ook de pompoen geïntroduceerd.

 

Allerheiligen en Allerzielen

De volgende invloed kwam met de verspreiding van het christelijke geloof. In het jaar 835 riep paus Gregorius IV van de rooms-katholieke kerk 1 november uit tot een gedenkdag ter ere van alle heiligen, in Nederland Allerheiligen genaamd, in Engeland All Hallows of Hallowmas.

Jaren later riep de kerk, 2 november uit tot een gedenkdag ter ere van de overledenen. Deze dag werd Allerzielen genoemd en werd gevierd met vuurstapels, en parades van mensen, verkleed als heilige, engel of duivel.

Allerheiligen en Allerzielen zijn de dagen waarop in de Rooms-
Katholieke kerk wordt stilgestaan bij de thema's sterfelijkheid, dood en laatste oordeel.

Door de Reformatie werden deze feesten in de zestiende eeuw afgeschaft, omdat ze in strijd waren met de Protestantse leer. In Engeland leefde deze feesten wel voort en vandaar uit hebben ze zich dan ook verder verspreid.

 

Halloween

Naarmate de tijd verstreek, vermengden de gebruiken van de verschillende feesten zich. Zoals elk feest ondergingen ook het Halloweenfeest in de loop der tijd voortdurend veranderingen. De avond die de Engelsen aanvankelijk All Hallow's Eve noemden, verbasterde tot Hallowe'en, en tot slot tot Halloween, dat wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen.

 

Griezelen

Sinds de jaren tachtig is de populariteit van het feest ook bij volwassenen toegenomen. Bovendien is er een stijgende belangstelling voor de aankleding en versiering van feest en feestgangers waarneembaar die haar inspiratie vindt in zo groot mogelijke griezeligheid.

 

Commercieel?

Vanuit Amerika heeft Halloween zich de laatste decennia over heel West-Europa verspreid, vooral onder invloed van griezelfilms, televisieseries en de commercie. Daarbij wordt de (vermeende) heidense achtergrond sterk benadrukt. Er wordt ingespeeld op een toenemende ontvankelijkheid van het publiek voor magie en New-Age.

 

Samhain

Samhain is de laatste van de acht jaarfeesten. Het is het laatste oogstfeest en tevens een feest om overledenen te eren. In deze nacht is de grens tussen de wereld van de levenden en de doden het kleinst, dus deze nacht is erg geschikt voor divinatie, channeling en seances.

De naam Samhain is van Ierse oorsprong en werd na verloop van tijd door immigranten meegevoerd naar Schotland. Samhain kan worden vertaald als ‘eind van de zomer’. In Wales werd het feest ‘Calan Gaeaf’ genoemd, wat vertaald kan worden als ‘de eerste winterdag’

 

Nieuwjaar

Wetenschappers zijn het erover eens dat Samhain bij de Kelten het begin van het nieuwe jaar inluidde. Ook door een groot aantal heksen en paganisten wordt Samhain beschouwd als nieuwjaar. Dit houdt o.a. verband met de cycli van het leven en de seizoenen. Vruchten zijn afgestorven en planten en bomen hebben hun zaden verspreid. Met

 

Winter is rustperiode

Samhain gaat de aarde een rustperiode tegemoet: de winter. Tijdens deze periode kan zij zich voorbereiden op een nieuw begin: het voorjaar waarin de natuur opnieuw zal opleven. Voor wat betreft het eigen leven is Samhain dan ook bij uitstek geschikt om terug te kijken naar het afgelopen jaar, oude dingen ‘los te laten’ en voorbereidingen te treffen voor het begin van nieuwe dingen.

 

Hekserij

In de hekserij is Samhain een periode van het jaar waarin de doden herdacht worden. Vaak wordt het feest gevierd met een maaltijd. Voor dierbare overledenen worden extra borden op tafel gezet met voedsel waar zij tijdens hun leven erg van hielden. Ook worden wel foto’s van overledenen in de ruimte of op het altaar geplaatst. Heksen geloven dat de sluier tussen de wereld van de levenden en het dodenrijk met Samhain erg dun is. De deur van de onderwereld staat op een kier, waardoor het contact met overledenen gemakkelijker tot stand kan komen. Er worden door heksen brandende kaarsen voor de ramen gezet om dierbare overledenen te laten weten waar zij zich bevinden. In de wicca wordt Samhain beschouwd als het moment waarop de zonnegod Lugh, die tijdens Lughnasad (Lammas) geofferd werd, aankomt in het dodenrijk.

 

meer lezen

 

HalloweenHalloween
J. Vallon

In de nacht van 31 oktober naar 1 november komen de geesten tot leven. Spoken, heksen en andere wezens uit de andere wereld komen van alle kanten. Ontdek de geheimen van dit feest, dat uit Amerika, maar eigenlijk uit Ierland is overgewaaid. Met tips voor feestelijke gruwelijkheden.
 


lees ook

 

halloween - deel 2

heksen overzicht

heksen, vroeger en nu

Hildegard von Bingen

het labyrint

levenshandleiding

liefdesmagie

paganisme

Tips, opmerkingen, commentaar of iets toe te voegen?

blz 1 van 1
Klik hier om een bericht toe te voegen
MichaelClins
Geplaatst 20 dagen geleden
wh0cd306917 levaquin site here advair cafergot pills cafergot crestor flagyl order online